Preskoči na glavno vsebino

Objave

Prikaz objav, dodanih na april, 2018

Globalno segrevanje

Ne vem če to ravno spada pod ekologijo ampak bom vseeno pisal o tem. Globalno segrevanje se je začelo na koncu 19.stoletja.  Povprečna temperatura ozračja na Zemljini površini se je v zadnjih 150 letih povišala za približno 0,66666660329°C in se bo v naslednjih sto letih predvidoma vzdignila za še 1,5 °C-4,5 °C. Segrevanje je skoraj zagotovo posledica človeških dejavnosti, ki povečujejo količine toplogrednih plinov v ozračju in tako ustvarjajo učinek tople grede. Nekateri mislijo, da če se to nadaljuje lahko pride do ledene dobe. Bom na kratko razložil: če se nadaljuje segrevanje se bodi stopili ledeniki kar bo povišalo gladino oceanov kar lahko vstavi oceanski tok pri Evropi kateri tudi prinaša toploto Evropi in tako bi prišlo do ledene dobe. Ampak skoraj 100% bodo poplavljena nekatera mesta ob morjih saj se bo zvišala gladina morju in oceanov.

Kaj sploh je Ekologija?

Pisal sem že o onesnaženju narave , zraka ter vod ampak nisem se povedal kaj sploh je ekologija. Ekologija je znanstvena veda , ki poučuje  porazdelitev in bogastvo živih organizmov in odnose med živimi bitji ter živim in neživim okoljem . Znanstvenik, ki deluje na področju ekologije je ekolog. Znake ekologije najdemo že od antike. Ekologije so se bolj sistematično lotili veliki raziskovalci osemnajstega in devetnajstega stoletja kot sta Forster in Humboldt.

Onesnaževanje zraka

Onesnaženost zraka je tudi problem. Nekateri ne vedo kaj to pomeni...Onesnaženost zraka pomeni vnos kemikalij, trdnih delcev, bioloških materialov ali drugih škodljivih snovi v Zemljino atmosfero. Onesnaženost zraka ima lahko hude posledice saj lahko povzroča bolezni ali smrti ljudi in škoduje vsem živim organizmom. Onesnaževanja zraka lahko preprečimo tako , da začnemo uporabljati obnovljive vire energije kot so sončna ter vetrna energija. če tega ne bomo storili se bo stanje samo slabšalo.

Onesnaževanje vod sveta

Onesnaževanje vod je resen problem. In kot vsi vemo kjer ni vode ni življenja.  Medtem, ko voda kroži po Zemlji nabira različne primesi, katere so mnoge škodljive za živa bitja. Razpadajoče organske snovi, raztopljeni minerali in plini so snovi, ki jih vsebuje onesnažena voda. Voda se v zraku lahko onesnaži s plini, raztopinami škodljivih snovi in trdnimi delci, na kopnem pa z odpadnimi vodami industrije, kmetijskih in prometnih površin, ter z odlagališči odpadkov. Vodo onesnažuje tudi gospodinjstvo. Glavni krivec za onesnaževanje voda je človek.

Onesnaževanje narave

Zadnje čase prihaja do veliko onesnaževanja narave. Z toplogrednimi plini onesnažujemo atmosfero kar povzroča globalno segrevanje.Onesnaževanja smo se aktualno zavedali po 2. svetovni vojni , predvsem zaredi nuklearnega testiranja in s tem posledico radioaktivnih padavin. Potem se je leta 1952 zgodil še en velik dogodek imenovan "The Great Smog" zaredi katerega je v Londonu umrlo 1400 ljudi. To je izzvalo nastanek nekaj prvih večjih sodobnih okoljskih zakonodaj po letu 1956.